Tu la ce activități extrașcolare ți-ai înscris copilul?

T

La prima ședință cu părinții de la clasa zero, am primit din partea învățătoarei mai multe recomandări. Două dintre ele erau înscrierea copilului la un sport (indiferent care, doar să fie făcut într-un ritm constant, susținut, fără absențe) și participarea la un curs de limbi străine (o dată sau de două ori pe săptămână). Ea a mai subliniat că ar fi de preferat ca aceste două activități să fie realizate, pe cât posibil, în afara școlii sau a orelor petrecute la after school: “Cu ocazia asta copilul reușește să-și facă și alt cerc de prieteni decât cel de la școală, relaționează și cu alți profesori, se adaptează unui nou mediu. În plus, rigoarea și disciplina date de practicarea unui sport, dar și rutina mersului la activitățile extrașcolare vor contribui major la dezvoltarea pozitivă a copilului”.

Foarte puțini părinți au înțeles însă cât de importante sunt aceste două recomandări, așa că, în general, au fost ignorate, invocându-se motive precum „n-avem timp”, „nu sunt bani”, „n-are cine să îl ducă”, „nu sunt centre cu activități în zona noastră”, „lasă că nouă nu ne-au trebuit karate și uite că tot am crescut”… Și lista scuzelor poate continua la nesfârșit.

La polul opus există și părinți care-și duc copiii zilnic la câte două, uneori chiar trei activități. Pare de necrezut, dar sunt copii care fac, într-o săptămână, pe lângă orele de la școală, cursuri de pian, engleză, germană, balet, dans, teatru, gimnastică și înot. Timp să se joace nu mai au. Ca să nu mai vorbim că un astfel de program duce, în final, la efecte nedorite: nemulțumiri, supărări, rezultate slabe chiar și la școală, oboseală cronică.

Psihologii spun că este de preferat păstrarea unui echilibru în alegerea activităților extrașcolare, care trebuie urmărite cu atenție de către părinți. Dacă ele nu sunt pe placul copilului și merge la ele „pentru că trebuie” nu vor fi de niciun ajutor acestuia. Dimpotrivă. Așadar, înainte de a înscrie copilul la un curs, puteți merge de probă la câteva și apoi alegeți împreună cu el unul-două care să fie și pe gustul lui. Când activitățile devin o plăcere și sunt așteptate cu drag, atunci totul este mult mai ușor.

Foarte importantă, cel puțin în București, mi se pare apropierea de locuință sau de școală. Ideal ar fi să se poată ajunge în câteva minute, eventual chiar și pe jos. Pentru că, nu-i așa, după două ore de stat în trafic, ce chef să mai ai să înoți 50 de minute?

Tot importantă mi se pare, pe lângă distanță, și specializarea profesorilor. Degeaba se ține cursul de pictură foarte aproape de casă dacă doamna care predă este doar o persoană care s-a gândit să facă din hobby-ul ei o afacere. Așadar, înainte de a înscrie copilul la orice activitate, cereți (politicos, dar fără nicio jenă!) referințe despre persoanele care țin cursul respectiv.

Centrul MiniMe, o soluție

La Fundația Nadia Comăneci – Centrul MiniMe din București, toți profesorii sunt specializați în domeniul lor de activitate, cu rezultate mai mult decât remarcabile. Centrul este situat în apropierea stației de metrou de la gară, pe Calea Griviței 150, așa că se poate ajunge ușor (de la metrou mai sunt de mers cam cinci minute, în pas lejer, cu copilul). Dacă vă tentează locația, puteți studia cursurile aici http://cursuriminime.ro/.

Oferta este variată și acoperă cam toate preferințele: de la  cursul de muzică „Ceata lui Pițigoi” și „English Music Club” până la „Majorete MiniMe” și „MiniMe Duo – dans și pilates” (curs pentru copii și mame). Tot aici se țin ore de balet („MiniMe Balet”), dans („MiniMe Dance” și „MiniMe Baby Dance”), ju-jitsu („MiniMe Ju-jitsu”), gimnastică („MiniMe Baby Gym”), gimnastică ritmică („MiniMe Rhythm & Gym”) și sport („Minime Sportiv”).

Tot la Centrul MiniMe se organizează periodic ateliere tematice, foarte tentante pentru copii, de exemplu de confecționat mărțișoare ori de Halloween.

Prețurile cursurilor sunt accesibile – între 130 și 175 de lei (există și reduceri, pentru fidelitate). Activitățile se derulează după ora 16 și sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *