Tipuri de lapte matern

T

Una din calitatile laptelui de mama este aceea ca se adapteaza permanent perioadelor  de dezvoltare a copilului. Colostrul este cel mai bun exemplu in acest sens dar nu singurul.

Colostrul este secretat de glanda mamara inca incepand din luna a 7-a de sarcina si pana in primele 24-20 de ore de la nastere. Este un lapte gros, lipicios, incolor ori galbui sau galben, foarte bogat in anticorpi,celule si proteine bioactive implicate in apararea impotriva infectiilor, factori de crestere si vitamina A, care are rol important in prevenirea infectiilor (este „primul vaccin” din viata copilului), alergiilor, in cresterea si  maturizarea structurii si functiei tubului digestiv, precum si maturizarea retinei.

Cantitatea de colostru este mica dar si capacitatea gastrica a nou-nascutului este mica in primele 24-48 de ore de viata. Fiind usor laxativ, colostrul ajuta si la eliminarea meconiului, primul sacun al copilului.

Laptele de tranzitie este secretat intre zilele 4-14 de la nastere, in timp ce laptele matur se secreta incepand din ziua a 15-a. Compozitia laptelui matern se schimba continuu, de la nastere si pe toata durata alaptarii, ani de zile, adaptandu-se in permanenta nevoilor nutritionale, de crestere si dezvoltare ale copilului.

Compozitia laptelui matern se schimba si in decursul unei alaptari. Se vorbeste astfel de lapte de inceput – care contine mai multa apa, lactoza si proteine, are aspect albastrui si este subtire, apos – si laptele de sfarsit – care contine mai multe grasimi si este mai gros, albicios sau galbui.

Laptele de inceput asigura intreaga cantitatea de apa de care are nevoie nou-nascutul si sugarul in primele 6 luni de viata. Continutul sau crescut de lactoza poate determina acumularea de gaze si crampe abdominale manifestate prin neliniste si crize de plans. Aceasta se intampla mai des atunci cand, dupa instalarea lactatiei, copilul suge  din ambii sani la fiecare masa. Pentru a evita aceste situatii si pentru a asigura  o crestere mai buna in greutate se recomanda ca dupa instalare lactatiei sugarul sa suga de la un singur san la o masa.

Laptele de sfarsit este mai bogat in calorii si nutrienti si asigura si senzatia de satietate prin continutul mai mare de grasimi. Laptele de inceput, mai apos, astampara setea iar laptele gras, de sfarsit, astampara foame copilului. Zaharurile sunt prima sursa de energie pe care o foloseste organismul, proteinele sunt necesare pentru crestere iar grasimile reprezinta sursa de energie de rezerva a organismului uman. In plus, in laptele de sfarsit copilul primeste si vitaminele care se dizolva in grasimi: A – necesara pentru dezvoltarea vederii si apararea antiinfectioasa, D – care previne rahitismul, E – antioxidanta si K – cu rol in prevenirea hemoragiilor, reiesind clar importanta duratei suptului.

In prima luna dupa nastere laptele mamei care a nascut prematur este chiar mai bogat in principii nutritive si minerale decat laptele mamelor care au nascut la termen si aceasta pentru ca prematurii au nevoie de mai multe principii nutritive pentru a face fata provocarilor adaptarii la viata extrauterina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *