Rujeola

Rujeola R

Rujeola (pojarul) este produsă de un virus și a fost cândva o afecțiune comună la copii. După introducerea vaccinării în SUA, în anii 1960, cazurile de rujeolă au scăzut cu circa 99%.

Rujeola continuă să existe în multe țări și apare în continuare în izbucniri. Recent, numărul de cazuri a crescut și în SUA. Experții cred că acest lucru se datorează călătoriilor în afara țării, unele cazuri fiind importate în SUA din Anglia, Germania, India și Filipine.

O altă cauză probabilă sunt persoanele nevaccinate care răspândesc rujeola în țară. Într-un articol din anul acesta din JAMA Pediatrics este descris cum 58 de cazuri de rujeolă la copii nevaccinați în 2013 au costat aproape $400 000 pentru controlul izbucnirii.

Virusul rujeolic este un virus respirator care produce simptome precum tuse, rinoree și febră. Simptomele de rujeolă pot include și conjunctivită (ochi roșii). Unii copii cu rujeolă pot avea diaree sau infecția urechii. După debutul bolii, de obicei la 2-3 zile, apare erupția. Erupția începe la față și se răspândește pe toată pielea spre picioare și poate dura peste o săptămână.

Rujeola poate fi periculoasă mai ales la sugari și copiii mici. Consecințele negative ale rujeolei includ pneumonie ( o infecție serioasă a plămânului), leziuni cerebrale, surditate și chiar deces. Între 2001 și 2013, 28% din copiii mai mici de 5 ani cu rujeolă au avut nevoie de tratament în spital. 

Dacă părinții suspectează rujeola la copilul lor se recomandă ca acesta să nu fie dus în colectivitate (grădiniță, creșă, școală). Rujeola este foarte contagioasă. Copiii cu rujeolă trebuie ținuți departe mai ales de cei care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei. Părinții pot oferi îngrijiri suportive precum odihnă, lichide și medicamente pentru tratamentul febrei.

Pediatrul trebuie sunat dacă părinții sunt îngrijorați de evoluția bolii copilului. Prevenirea rujeolei se face prin administrarea vaccinului specific. Vaccinul este oferit în combinație cu cel împotriva rubeolei și oreionului (ROR). Medicii pediatri recomandă 2 doze de vaccin pentru a asigura o protecție eficientă de 97% împotriva rujeolei.

După ce copilul a primit cele două doze de vaccin nu mai este nevoie de rapeluri. Majoritatea copiilor care primesc acest vaccin nu prezintă reacții adverse. Au existat multe studii științifice ale vaccinului ROR dar nici unul nu a identificat o legătură între acest vaccin și autism.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *