Primele simptome ale cancerului mamar

P

Cancerul mamar face din ce in ce mai multe victime in Romania. De obicei femeile nu stiu cand sa mearga la medic sau cred ca durerile pe care le au nu reprezinta o problema. In cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat.

”In practica medicala, la consultatii, vad frecvent douatipuri de paciente: cele speriate, care au dureri la nivelul sanului, dar care nu au nimic de fapt, si cele la care se detecteazaprezenta unei tumori care nu este insotitade durere. Dacaboala este depistatadevreme, cand tumora are sub 2 centimetri, in stadiul I, atunci supravietuirea la cinci ani este de peste 95%, iar la zece ani de aproximativ 90%. in stadiile putin avansate, tumora e nepalpabilasi nu e insotitade nicio simptomatologie; ea poate fi detectatanumai prin investigatii imagistice (ecografie, mamografie).

Astfel se pot pune in evidentamodificari de cativa milimetri care sunt fie cancere putin avansate, fie leziuni care in timp se pot transforma in cancer. Scopul nostru este saincercam sadiagnosticam boala devreme, astfel incat sao putem trata cat mai simplu pentru pacienta, cu rezultate foarte bune, inclusiv cu pastrarea sanului.

Ne-am specializat de multavreme in localizarea si tratamentul leziunilor extrem de mici, abia vizibile. in aceste cazuri, de cele mai multe ori, nu e nevoie de chimioterapie pentru cae vorba de stadii putin avansate si femeia s-a vindecat, din punct de vedere al tratamentului. Din pacate, de multe ori, boala e diagnosticatatarziu si tratamentul devine unul complex”, a explicat Prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *