Pregatirea sanilor pentru alaptare

P

Pregatirea sanilor pentru alaptare trebuie sa aiba loc inainte de nastere, atunci cand medicul obstetrician sau medicul de familie verifica forma mameloanelor materne. Sunt descrise patru tipuri principale de mameloane: obisnuit (mamelonul proemina usor din planul areolei mamare), plat (mamelonul este situat in acelasi plan cu areola mamara), ombilicat (mamelonul este infundat in areola mamara) si lung (mamelonul este neobisnuit de lung).

In cazul mameloanelor plate si ombilicate – dificil de prins de gura copilului si cu risc pentru o atasare incorecta – se recomanda incercarea unui masaj bland al sanilor, de 3-4 ori pe zi, cu ulei (masline,floarea soarelui) in ultimele doua luni de sarcina. Sunt recomandate miscari de rulare a mamelonului si, eventual corectarea cu o pompa de muls sau cu o seringa timp de 2-4 minute. Daca se folosesc pompe de muls trebuie respectate cu strictete instructiunile producatorului, nu numai in ceea ce priveste utilizarea ci si pentru sterilizarea lor.

Principalul pericol legat folosirea pompelor este infectia. Seringa este mai ieftina si foarte simplu de folosit. Se recomanda folosirea de seringi de unica folosinta, una noua de fiecare data. Se scoate pistonul seringii prin partea posterioara. Se decupeaza partea anterioara la care s-ar fi adaptat acul. Se reintroduce pistonul prin partea anterioara. Partea posterioara a seringii se aplica etans, rotund, in jurul mamelonului si se retrage pistonul producand astfel presiunea negativa care va „trage” spre exterior mamelonul plat sau ombilicat.

Frecarea mameloanelor cu prosopul inlatura substantele protectoare existente ale pielii si favorizeaza aparitia de leziuni areolare si mamelonare. Nu este necesara folosirea de creme sau lotiuni speciale dar prezenta unor eruptii sau leziuni la nivel areolar sau mamelonar necesita consult dermatologic si tratament de specilitate. De asemenea, este de dorit ca mamele sa se informeze privind pozitionare si atasarea corecta la san dinainte de nastere pentru a preveni aparitia durerilor, fisurilor si ragadelor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *