Nu mai avem răbdare – motiv de îngrășare

Lipsa de rabdare N

Mult timp m-am întrebat ce diferențe sunt între noi, ca români și restul naționalităților, că doar oamenii suntem cu toții🤔 Si primul lucru care-mi vine-n minte este nerăbdarea, nervozitatea, neliniștea, adică atributele agresivității. „Avem fitilul scurt” cum ar spune o prietenă de peste Carpați, fapt care ne afectează grav și pe noi și pe cei din jurul nostru😞 abia așteptăm parcă să se ivească un motiv de enervare, de scandal că…buuum💣, explodăm și noi. 

Impulsivitatea vine de multe ori din frustrare, din neconștientizarea cauzelor ce au dus la nemulțumire și suferință. Sărim în sus și reacționăm excesiv la motive minore, când de fapt vinovatul este altul. Necunoașterea de sine duce la impulsivitate iar cea mai banală formă de a ne exprima impulsivitatea este mâncatul compulsiv.

Nu avem curaj să confruntăm problemele grave din viața noastră, nu găsim căi și supape de eliminat presiunea negativă acumulată, așa că ne trezim că mâncăm cu frenezie ca să ne calmăm. Sau doar să suportăm, să tolerăm. 

Lipsa de răbdare apare exact când e mai rău, adică spre finalul zilei când ar trebui să ai cea mai multă răbdare și grijă de ființa ta. După o zi de muncă, frecușuri, oboseală și enervare, avem orice înafară de răbdare- noi pentru noi. E ca și cum i-am spune unui copil pe care l-am târât toată ziua după noi „tu ce mai vrei, numai de tine nu mai am chef/timp”.

Toată lumea mănâncă seara mai mult decât și-ar dori, pentru că nu mai avem răbdare să fim cu ochii pe noi, să ne controlăm, să ne disciplinăm, să ne îngrijim. Iritarea și nerăbdarea se reflectă în mâncare, lipsa de răbdare se traduce în înfulecare, ne comportăm impulsiv și mâncăm excesiv. 

Cum ar trebui să ne „lungim” fitilul? Greu de dat o rețetă universal valabilă și greu de crezut că va fi ușor/rapid de pus în practică. E nevoie de exercițiu și perseverență, de un dialog interior continuu, de auto-observare cu compasiune și răbdare, de acceptare și bunăvoință. Pentru că da, răbdarea și bunăvoința merg mână în mână. Iar dacă noi nu suntem răbdători, nici buni nu putem fi. Deci nu e de mirare că explodăm…și pe plan psihologic și pe plan alimentar😢

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *