Notiuni elementare importrante de anatomie a sanului

N

Areola este pielea pigmentata care inconjoara mamelonul si contine glandele Montgommery, glande care elimina o secretie uleioasa emolienta si antibacteriana cu rol in protectia acestei zone tegumentare foarte sensibile impotriva rogadelor si infectiilor. Mamelonul se afla in centrul areolei si contine orificiile prin care se deschid la exterior sinusurile lactifere si participa la formarea unei „tetine” in timpul suptului. Orificiile mamelonare sunt locurile pe unde iese laptele din sinusurile lactifere. Areola si mamelonul contin terminatii nervoase nemielinizate prin care se transmit stimuli spre creier in timpul suptului ceea ce explica eventualele dureri aparute mai ales la primele supturi si la inceputul suptului.

Glanda mamara se afla in interiorul sanului si este constituita din tesut secretor glandular (alveole, ducte si sinusuri lactifere) si tesut gras cu rol de sustinere. Alveolele sunt formatiuni (asemanatoare unor saculeti) care contin celule secretoare de lapte. In glanda mamara exista cateva mii astfel de alveole, iar secretia de lapte de catre celulele secretoare este stimulata de prolactina. La exteriorul alveolelor se gasesc celule musculare, contractile, care au rolul de a evacua laptele in ductele lactifere. Contractia acestor celule se afla sub controlulu ocitocinei. Ocitocina si prolactina sunt hormonii care coordoneaza lactatia. Ductele lactifere (galactofore) sunt niste canale mai largi, situate in spatele areolei mamare, unde stationeaza laptele intre supturi. Grasimea si tesutul de sustinere din jurul alveolelor determina forma si marimea sanului. Forma sanilor este mostenita iar alaptarea nu mareste sanii in timp, cresterea sanilor pe termen lung fiind determinata de varsta si apare chiar si la femeile care nu alapteaza.

Este important de stiut ca secretia de lapte nu depinde de forma sau marimea sanilor, indiferent de marime sanii continand cam aceeasi cantitate de tesut secretor de lapte. Nici un san nu este prea mare sau prea mic pentru a alapta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *