Lectii in vreme de Coronavirus

L
Cred cu tarie ca aceasta criza a venit tocmai ca sa invatam niste lectii. Mai mult ca niciodata acum trebuie sa fie despre Responsabilitate, Apartenenta, Ajutor, Munca, Schimbare
1. RESPONSABILITATE: suntem responsabili atat pentru membrii familiei noastre, prieteni dragi cat si pentru comunitatea din care facem parte/societate. Asa ca, #stamacasa si incercam sa ne scoatem din cap “mie nu mi se poate intampla”. Se poate intampla oricui si mai rau e ca daca ti se intampla si nu stii, poti sa imbolnavesti la randul tau zeci de persoane. Suntem responsabili pentru actiunile noastre!
2. APARTENENTA: la aceasta lectie, noi romanii, suntem corijenti. Da, stiu, statul roman nu face nimic pentru cetatenii lui, clasa politica e ingrozitoare, avem lipsuri cu duiumul… si toate astea ne determina sa fim fiecare pe cont propriu, mai ceva ca in jungla, unde supravietuiesc doar cei puternici. Iar exemplul perfect este atitudinea noastra fata de romanii din diaspora. Da, sunt total de acord, era mai sigur pentru noi, cei din tara, daca ramaneau in tarile de adoptie. Da, unii sunt inconstienti (ca sa nu spun nebuni) si se urca bolnavi in avion ca sa vina acasa, fara sa le pese o secunda ca ii pot imbolnavi si pe altii si exemplele negative pot continua. DAR, toti s-au intors de frica, panica, lipsuri materiale (multi au ramas fara job-uri si nu mai au nici ce manca). Stim cu totii ca atunci cand ti-e rau, tot ce-ti doresti este sa fii acasa. Asta isi doresc si ei, romanii din diaspora. Asa ca va rog din suflet, haideti se ne oprim din a-i injura, blama, blestema. Suntem cu totii in aceasta criza, doar impreuna putem sa gasim solutii astfel incat sa fim toti bine. Era individualismului apune!
3. AJUTOR: in stransa legatura cu apartenenta. E timpul sa invatam sa ajutam, sa ne ajutam. Sunt foarte multe business-uri mici si mijlocii care acum se lupta pentru supravietuire. Atat la andreearaicu.ro, cat si la alte businessuri mai mici pe care le consiliez, viitorul (iar aici nu vorbesc doar despre un viitor indepartat) este incert. Sunt afaceri mici, fara finantare, care se lupta sa gaseasca solutii astfel incat sa-si protejeze angajatii si sa-si poata plati macar o parte din facturi. Asa ca, haideti sa le ajutam sa treaca cu bine peste aceasta grea incercare! Incercati sa cumparati de la brandurile locale si sa ajutati, pe cat puteti, antreprenorii romani. Multi ofera spre vanzare vouchere pe care fie le puteti darui, fie sa le folositi cand o sa ne intoarcem la viata normala (am sa las in comentarii cate exemple).
Ajutati-va partenerii de afaceri, cei cu care ati colaborat de-a lungul timpului, cu un sfat, cu o postare, cu un share. Orice mic ajutor face diferenta! De asemenea, foarte multe ONG-uri au nevoie de ajutorul nostru: putem dona, putem face munca voluntara… sunt atat de multe optiuni prin care putem ajuta. Este momentul sa ne ajutam intre noi!
4.MUNCA: mai mult ca niciodata trebuie sa muncim. Nu conteaza daca esti angajat, antreprenor sau bugetar, daca vrem sa trecem cu bine peste aceasta criza economica, care se anunta mult mai neagra decat ne putem imagina, trebuie sa muncim. Trebuie sa fim constienti ca aceasta izolare la domiciliu nu e doar pentru filme, carti si relaxare. Ba din contra, acum este momentul sa ne “suflecam manecile si sa trecem la treaba”. Solutii de criza, idei creative, campanii de marketing, eficientizarea costurilor… toate trebuie regandite astfel incat sa salvam business-urile din care facem parte. Nu mai este vorba doar despre noi, acum trebuie sa fim cu adevarat o echipa!
5. SCHIMBARE: poate una dintre cele mai importante lectii pe care trebuie sa o invatam noi, ca popor: schimbarea vine din/de la noi. Ne plangem de ani de zile ca lucrurile sunt cum sunt in tara asta, ca suntem nemultumiti de clasa politica, ca nu suntem multumiti de directia in care ne indreptam, fara sa intelegem ca nu o sa se schimbe nimic daca noi nu facem nimic, daca noi nu schimbam felul in care gandim, felul in care muncim, felul in care ne pasa de cei de langa noi, de aceasta tara, de planeta. Copiii nostri au nevoie ca noi sa schimbam lucrurile pentru ei!
Aceste randuri le-am scris cu gandul la Bimbi, la ce viitor il asteapta, la ce pot face eu pentru ca lui sa ii fie mai bine.  Doamne ajuta sa ne fie bine

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *