Laptele matern şi evoluţia compoziţiei sale

L

Conţinutul proteic al laptelui matern variază în fiecare stadiu al lactaţiei. Laptele secretat în primele zile după naştere – colostrul – conţine concentraţii foarte mari de proteine, variind de la 20 la 30 g/L (Lönnerdal 2008).

Conţinutul foarte mare de proteine al colostrului poate fi explicat parţial de volumele mici de lapte produse dar este datorat în special reglării hormonale a conţinutului proteic. Alte studii au arătat că conţinutul proteic al laptelui matern scade semnificativ după primele luni de alăptare ajungând la 7 – 8 g/L după 6 luni de alăptare (Lönnerdal 2004).

Ca rezultat al acestei scăderi copiii alăptaţi au un aport proteic relativ redus. Dar viteza de creştere încetineşte rapid în primele 6 luni de viaţă şi coincide cu reducerea aportului de proteine din lapte.

Ambii parametri scad la aproape jumătate pe durata primului an de lactaţie (Van’t Hof 2000). Şi profilul proteic al laptelui matern evoluează pentru a acoperi nevoile nutriţionale ale sugarului pentru creştere şi dezvoltare.

Raportul dintre cele două fracţiuni proteice majore ale laptelui, zer şi cazeină, variază considerabil pe durata lactaţiei. În stadiile precoce ale lactaţiei fracţia proteică constă mai ales din zer şi cazeina nu este sintetizată sau detectabilă.

Pe măsură ce producţia de lapte creşte proteinele din zer scad relativ pe măsură ce proporţia de cazeină creşte. În lactaţia precoce raportul dintre aceste proteine este de 90:10 şi scade la circa 60:40 când lactaţia este matură şi la 50:50 în lactaţia tardivă (Kunz & Lönnerdal 1990, 1992).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *