Laptele de migdale pentru sugari și copii

Lapte de migdale L

Laptele de migdale este o alternativă comună la laptele de vacă pentru adulți dar copiii în dezvoltare au nevoi nutriționale diferite față de adulți. Majoritatea medicilor și American Academy of Pediatrics recomandă ca sugarii mai mici de 1 an să fie alimentați la sân sau, dacă laptele matern nu este disponibil, cu formule pe bază de lapte sau soia dacă nu există alte recomandări medicale. 

Experții recomandă introducerea altui lapte, precum laptele de vacă sau de migdale, după vârsta de 1 an pentru că profilul nutrienților din laptele matern și formule sunt esențiali pentru dezvoltare. Laptele de migdale poate fi oferit în siguranță copiilor mici (peste 1 an) dar nu ca și înlocuitor al laptelui matern sau al formulei. Laptele de migdale  poate fi un bun înlocuitor al laptelui de vacă în unele cazuri dar există diferențe nutriționale de care trebuie să ținem cont când facem această schimbare.

nichiduta.ro%20

Pot sugarii primi lapte de migdale?
Unele persoane pot oferi lapte de migdale copiilor care au intoleranță la lactoză sau dacă trebuie să evite lactatele din alte motive. Copii mici pot bea lapte de migdale o dată sau de două ori pe zi între perioadele de alăptare sau alte mese dar numai după vârsta de 1 an. 

Laptele de migdale este obținut din migdale mărunțite fin și apă. Alte ingrediente posibile: agenți de îngroșare, îndulcitori și arome, de exemplu vanilie. Mulți producători mai adaugă nutrienți precum vitamina A, D și calciu. Laptele de migdale poate fi un supliment sigur ale ditetei copilului mic dar nici un lapte nu se compară cu nutrienții oferiți de laptele matern sau formulele pentru sugari. Ca atare, laptele de migdale trebuie să nu fie folosit pentru a înlocui laptele matern sau formula pentru că copiii în dezvoltare au nevoie de vitamine și nutrienți specifici pe care doar aceste lăpturi le pot oferi. în cazul în care părinții suspectează intoleranță la lactoză a copilului trebuie să discute cu medicul. Intoleranța la lactoză este mai îngrijorătoare la copii mai mari și adulți decât la sugari și copiii mici. 

Dacă laptele de migdale este folosit ca supliment în dieta copilului părinții trebuie să se asigure că: laptele oferit are puțin sau deloc zahăr, este fortifiat cu calciu, vitamina A și D și copilul consumă și alte tirpuri de grăsimi și proteine. Părinții trebuie să ceară medicului sfaturi despre ingredientele adăugate, de exemplu agenți de îngroșare sau arome. 

De asemenea, este esențial ca părinții să afle dacă copilul este alergic la nuci. dacă cineva din familie are alergie la nuci e bine să fie evitate toate nucile și să fie cerut sfatul medicului înainte de introducerea oricărui tip de lapte din nuci în dieta copilului (inclusiv de migdale).

Diferitele tipuri de lapte variază din punct de vedere al conținutului. Nutrițional, laptele de vacă și cel de migdale variază semnificativ. Unii medici recomandă folosirea laptelui de vacă integral în cazul înțărcării copilului între 1 și 2 ani datorită conținutului mare de grăsimi. O singură cană de lapte de vacă integral conține 8 g grăsime ceea ce ajută la creșterea creierului copilului. Prin comparație, laptele de migdale neîndulcit conține doar 2,5 g grăsimi. Conform aceluiași raport, laptele de vacă conține mai multe proteine față de cel de migdale: o cană de lapte de vacă integral conține aproape 8 g proteine fată de o cană de lapte de migdale fortifiat care conține doar 1 g de proteine. Dacă aceste grăsimi și proteine sunt altfel suplimentate în dieta copilului atunci laptele de migdale poate fi un bun substituent de lapte integral la copiii mici. 

Laptele de vacă este bogat în zaharuri naturale comparativ cu laptele de migdale neîndulcit. Părinții trebuie să fie atenți și să caute laptele de migdale neîndulcit pentru că cel care este îndulcit sau aromat poate conține mai multe zaharuri decât laptele de vacă. 

O altă diferență este cea în nutrienți și minerale. O cană de lapte de vacă fortifiat cu vitamine conține: 276 mg calciu, 322 mg potasiu, 205 mg fosfor, 105 mg sodiu, 395 UI vitamina A, 124 IU vitamina D. O cană de lapte de migdale neîndulcit poate conține: 482 mg calciu, 176 mg potasiu, 24 mg fosfor, 189 mg sodiu, 499 IU vitamina A și 101 IU vitamina D. După vârsta de 1 an laptele de orice fel trebuie să fie doar un supliment al dietei, nu să ia locul celorlalte alimente. 

Nici laptele de migdale și nici laptele obișnuit de vacă nu sunt substituente bune pentru laptele de mamă sau formule înaintea vârstei de 1 an. la orice vârstă, dacă copilul este alăptat nu mai este necesar nici un alt fel de lapte. Cum unii sugari pot fi alergici la nuci sau migdale, unii pot fi alergici sau intoleranți la laptele de vacă. Dacă cineva din familie este intolerant la lactoză e bine să se discute cu medicul despre laptele de oferit copilului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *