Ingrijirea de tip cangur la bebelusii prematuri

I

Pentru copiii născuţi prematur, să fie ţinuţi în braţele părinţilor, direct pe piele, timp de câteva ore pe zi, reprezintă un stimul pentru dezvoltare. Studii recente care au urmărit copiii până la vârsta de 10 ani sugerează că beneficiile acestui contact piele-la piele pot avea durată mult mai îndelungată decât s-a cerzut iniţial.

Într-un studiu cercetătorii au chestionat 73 de mame care au efectuat acest tip de îngrijire de contact piele-la-piele timp de o oră pe zi 2 săptămâni în paralel, cercetătorii urmărind şi 73 de prematuri care au fost îngrijiţi doar în incubator – forma standard de îngrijire a prematurilor.

La vârsta de 10 ani copiii care au beneficiat de contact matern în perioada neonatală dormeau mai bine, aveau răspunsuri hormonale mai bune la stress, aveau o funcţionare mai matură a sistemului nervos central şi au demonstrat abilităţi de gândire mai performante.
Rezultatele sugerează că „adăugarea contactului mamă-copil în perioada neonatală are un impact favorabil asupra fiziologiei stressului şi a controlului comportamental o perioadă lungă de timp din dezvoltarea umană”, spune Ruth Feldman, professor de fiziologie la Bar-Ilan University din Israel, autoarea studiului publicat în Biological Psychiatry.

Circa 12% din copiii din SUA şi din alte societăţi industrializate se nasc prematur, adică înainte de 37 de săptămâni împlnite. Prematurii prezintă risc crescut pentru probleme pe toată durata vieţii precum disabilităţi intelectuale, probleme de respiraţie, tulburări auditive şi digestive, conform Centers for Disease Control and Prevention.

Studiile sugerează că naşterea prematură disrupe dezvoltarea cerebrală şi maturarea unor sisteme ale organismului care sunt sensibile la contactul uman şi stimularea care este asigurată, în mod normal, de către corpul matern, spun cercetătorii. Aceste sisteme – care includ circuite ce reglează răspunsurile la stress, ritmul cardiac şi ciclul somn-veghe – s-au dovedit a fi foarte sensbile în studiile pe animale.

De aceea, prin ţinerea prematurilor în braţele părinţilor, medicii speră să re-creeze mediul în care s-ar fi dezvoltat copilul dacă nu s-ar fi născut prematur. Studii anterioare au arătat că această metodă este benefică prematurilor dar era neclar cât timp durează aceste efecte, spun cercetătorii. Contactul piele-le-piele, este numit de unii şi îngrijire de tip cangur datorită asemănării modului în care cangurii îşi ţin puii în marsupiu, aproape de părinte. Acest tip de îngrijire a fost iniţial studiat ca mod de a îngriji prematurii în Columbia, atunci când accesul la incubatoare era redus.

Cu ajutorul acestei metode era păstrată căldura copiilor cu greutate mică la naştere folosing căldura corpului matern.
În noul studiu, mamele care şi-au îngrijit copiii au raportat că au o relaţie mai profundă şi mai cladă cu copiii lor comparativ cu mamele ai căror copii au fost îngrijiţi în incubator. Contactul fizic este esenţial pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor, au concluzionat cercetătorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *