Importanta alaptarii precoce

Alaptarea bebelusului I

In primele doua ore dupa nastere nou-nascutii au reflexe foarte puternice de orientare si de cautare a sanului si aceste abilitati continua sa se dezvolte rapid. In mod ideal, adaptarea trebuie sa inceapa in primele 30 minute dupa nasterea naturala, pe cale vaginala, atunci cand  si mama si nou-nascutul se simt bine  si nasterea a decurs normal.In functie de tipul de anestezie si de starea mamei si a nou-nascutului, alaptarea poate incepe la o ora dupa operatia cezariana.

E bine ca prima alaptare  sa aiba loc  in prima jumatate de ora, in maximum doua ore dupa nastere, pentru ca in acest timp  nou-nascutul  fara probleme la nastere  este treaz si are reflexe active de cautare a sanului. Dupa acest interval, nou-nascutul adoarme, uneori cateva ore bune – este vorba de perioada de recuperare dupa stresul nasterii.

Intre beneficiile alaptarii precoce se numara: calmarea nou-nascutului si a mamei, stimularea lactatiei si prelungirea duratei acesteia si initierea legaturii  afective dintre mama  si copil.

Alaptarea precoce si contactul cu pielea mamei declanseaza secretia de ocitocina care contribuie la contractia rapida a uterului dupa nastere. In plus, contactul precoce piele-la-piele dintre mama si copil creste rata colonizarii nou-nascutului  cu germeni nepatogeni materni, importanti atat pentru sanatatea ulterioara  a copilului cat si pentru prevenirea infectiilor cu germeni de spital.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *