Fără suc de fructe la copiii mai mici de 1 an

F

Mulţi oameni cred că sucul de fructe este o băutură sănătoasă, ceva ce trebuie să facă parte din dieta unui copil. Dar se pare că nu este deloc sănătoasă şi nu trebuie să facă parte din dieta copilului. De fapt, Academia Americană de Pediatrie tocmai a emis o recomandare: copiii mai mici de 1 an ar trebui să nu bea sucuri deloc.

Este o schimbare faţă de recomandările anterioare care spuneau că sucul nu ar trebui oferit copiilor decât după 6 luni. Recomandarea poate părea surprinzătoare dar iată ce spun experţii despre sucul de fructe:

chicco.ro
nichiduta.ro%20

– nu are cine ştie ce valoare nutriţională; da, sunt ceva vitamine în suc iar acidul ascorbic din unele sucuri poate ajuta la absorbţia fierului în organism dar copiilor le merge mai bine dacă consumă fructele şi legumele ca atare şi nu sub formă de sucuri; este mai sănătos şi conţin fibrele de care organismul are nevoie;

– poate duce la apariţia de carii dentare mai ales dacă copiii poartă cu ei sticlele sau cănile cu suc şi beau tot timpul, câte puţin; în acest fel zaharurile care produc carii sunt în permanenţă în gură;

– poate duce la obezitate; organismele noastre sunt concepute să se hrănească cu calorii nu să le bea; nu ne săturăm cu sucuri oricât de multe calorii am bea din aceste sucuri;

– poate duce la diaree, mai ales la sugari şi copiii mici;

– poate interfera cu absorbţia unor medicamente.

Este adevărat că sucurile de fructe sunt mai sănătoase decât sucurile carbogazoase. Dar când vine vorba de obezitate şi carii toate sucurile sunt la fel. Pur şi simplu copiii nu au nevoie de ele.

Apa şi laptele neîndulcit (sau lăpturile alternative fortifiate pentru cei cu alergii sau intoleranţă la lactoză) sunt singurele băuturi de care copiii au nevoie.

Iar cea mai bună modalitate de a beneficia de orice aport caloric al unui suc este să consumăm fructele şi legumele din care el este făcut aşa cum sunt ele.

După vârsta de 1 an, este în regulă să oferim copilului sucuri dar cu unele precauţii:

– maxim o dată pe zi; pentru copiii de 1-7 ani maxim 110 ml pe zi, pentru cei de peste 7 ani, maxim 220-230 ml pe zi;

– să fie suc 100%; există o serie de băuturi din fructe care conţin o cantitate mare de zahăr şi mai puţin sau chiar deloc suc de fructe; trebuie citite atent etichetele;

-sucurile să fie pasteurizate, pentru siguranţă;

– sucurile să nu fie oferite din biberon sau sticluţe gen biberon; este important pentru prevenirea cariilor; se recomandă oferirea sucului din cana şi să fie băut pe loc nu purtat din loc în loc timp îndelungat şi băut câte puţin.

Acestea sunt noile recomandări – şi ca în orice fel de recomandări pot exista excepţii – dacă copilul primeşte suplimente de fier, de exemplu, medicul poate recomanda să fie administrate în suc de portocale.

Dacă există întrebări referitoare la aceste recomandări se recomandă a fi puse medicului curant pediatru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *