Estimarea datei probabile a naşterii

Data probabila a nasterii E

Recomandările pentru estimarea datei probabile a naşterii ajută la corectarea variabilităţii existente azi în calcularea datelor sarcinii şi a vârstei de gestaţie şi uşurează îngrijirea corectă a gravidelor şi a copiilor lor, spune grupul medical implicat în elaborarea acestor recomandări.

Noile recomandări de calcul a datei probabile a naşterii au fost elaborate de American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), American Institute of Ultrasound in Medicine (AIUM) şi de Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM) şi au fost publicate în Obstetrics & Gynecology şi în Journal of Ultrasound in Medicine. „O estimare acurată a datei probabile a naşterii este unul din cele mai importante rezultate ale evaluării şi istoricului sarcinii efectuate precoce în timpul îngrijirilor preatale”, scriu autorii.

„Această informaţie este vitală pentru oferirea unei îngrijiri obstetricale adecvate, programarea şi interpretarea unor analize efectuate înainte de naştere, evaluarea creşterii corespunzătoare a fătului, conceperea de intervenţii pentru prevenirea naşterii premature, postmature şi a afecţiunilor asociate prematurităţii ş postmaturităţii.

O abordare consistentă şi estimarea exactă a datei probabile a naşterii este de asemenea importantă pentru cercetare şi sănătate publică din cauza influenţei acestei date asupra protocoalelor de investigaţie şi a statisticilor vitale”, mai spun autorii. Recomandările subliniază importanţa unei evaluări ecografice de bună calitate în primul trimestru de sarcină.

Calcularea datei probabile a naşterii s-a bazat, tradiţional, pe prima zi a ultimului ciclu menstrual dar folosirea doar a acestei metode nu este de încredere pentru că, de fapt, cam jumătate din femei nu îşi amintesc cu precizie datele ultimei lor menstruaţii.

Mai mult, ciclurile menstruale pot fi neregulate ca durată iar momentul ovlaţiei este variabil. Recomandările se adresează şi calculării datei probabile a naşterii în trimestrul doi şi trei de sarcină. „O abordare uniformă pentru estimarea datei probabile a naşterii va ajuta clinicienii în toate tipurile de sarcină dar mai ales în cele în care femeile au avut probleme medicale anterioare sarcinii”, spune James D. Goldberg, vicepreşedinte al ACOG’s Committee on Obstetric Practice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *