Este bine sa mergem la mare cu bebelusul?

Cu bebe la mare E

Este bine sa mergem la mare cu un bebelus? Medicii sunt foarte retinuti la aceasta intrebare. Motivul? Este destul de greu sa i se asigure micutului o protectie solara corespunzatoare.

Parintii care isi duc totusi la mare bebelusul mai mic de 1 an – pentru efectul benefic al aerosolilor – nu trebuie sa il expuna nici o secunda la soare.

Este bine sa mergem la mare cu un bebelus?

Medicii sunt foarte retinuti la aceasta intrebare. Motivul? Este destul de greu sa i se asigure micutului o protectie solara corespunzatoare. De aceea, parintii care isi duc totusi la mare bebelusul mai mic de 1 an – pentru efectul benefic al aerosolilor – nu trebuie sa il expuna nici o secunda la soare.

Ce factor de protectie trebuie folosit la un bebelus?

Daca totusi ti se pare ca bebelusul tau ar putea profita de cateva raze de soare, este foarte important sa il dai cu crema de protectie solara – de cel putin factor 30.  De asemeni trebuie sa te asiguri ca respectiva crema solara este  cu sprectru larg – (asta poti citi si pe eticheta) – adica acea crema va proteja bebelusul si de razele ultraviolete B (UVB) cat si de razele ultraviolete A (UVA).

Crema solara nu este imediat efectiva pe piele

Este important de stiut ca orice crema solara nu este imediat efectiva pe piele – asa ca trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de expunerea la soare.

De asemeni este important de stiut ca multe creme de protectie solara contin chimicale de care sistemul imunitar al bebelusului tau in nu este pregatit sa se protejeze. Ai grija sa nu ii dai cu crema solara in ochisori pentru ca il va ustura si va ruina iesireavoastra la plaja. 

De la ce varsta putem expune copilul la soare?

Medicii sunt unanimi in a spune ca in primul an de viata copilul nu trebuie expus la soare nici o secunda. Chiar si atunci cand este scos la plimbare, se impune o protectie: capotina de la carucior, palarioara, tricouas cu manecuta, pantalonasi lungi. Dupa varsta de 1 an si pana la 10-11 ani, copilul trebuie protejat de soare cu ajutorul produseler cosmetice fotoprotectoare.

Ce este capitalul solar?

Pielea copiilor, ca si a adultilor, reactioneaza diferit la radiatiile solare. Clasificarea pielii dupa fototip ne ajuta sa stabilim cat de rezistenti suntem la radiatiile UV.

Fiecare om se naste cu un asa numit capital solar, care reprezinta cantitatea de radiatii ultraviolete pe care le poate absorbi organismul de-a lungul vietii. Cu cat se consuma mai mult din acel capital la varsta frageda, cu atat sunt mai mari riscurile ca mai tarziu sa apara cancerul de piele. Deci, pana la varsta de 11 ani, expunerea la soare a copiilor trebuie facuta cu mare atentie si doar cu protectie adecvata.

Radiatiile ultraviolete sunt cele mai periculoase!

Studiile medicale au demonstrat ca expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete UVA poate duce in timp la aparitia cancerului de piele. Parintii cred ca, daca cel mic nu s-a ars la soare inseamna ca pielea lui nu a avut de suferit si ca nu va avea nici o problema in viitor. Total gresit! Ultravioletele sunt cele mai periculoase, actioneaza pe nesimtite – fara sa produca inrosirea pielii sau arsuri solare. Consecintele grave apar insa dupa 20 de ani.

Atentie, radiatiile UVA patrund si prin geam si prin nori!

Fototipul pielii sau tipurile de piele

Fototipul 0 = albinosi = nu se bronzeaza niciodata
Fototipul 1 = tenul de culoare deschisa, ochii albastri si parul blond sau roscat = se ard cu usurinta si nu se bronzeaza
Fototipul 2 = blonzi cu ochii deschisi la culoare, care se ard intotdeauna si se bronzeaza cu dificultate
Fototipul 3 = sateni cu ochi deschisi la culoare sau caprui care se ard mai greu si se bronzeaza binisor
Fototipul 4 = bruneti cu ochii inchisi la culoare si pielea inchisa care se bronzeaza si nu se ard niciodata
Fototipul 5 = include rasele intermediare ca si pigmentare (rasa asiatica)
Fototipul 6 = rasa negroida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.