Cum sa critici copilul constructiv

C

Ne trezim deseori ca ne criticam copilul. Ba pentru o nota mai putin buna, ba pentru ca nu si-a facut ordine in camera, ba pentru ca este lipsit de respect pentru alti copiii.

Da, uneori e nevoie si de critica

Orice parinte stie ca procesul de educatie – de acasa – este unul complex. Si, da exista momente de stres, de oboseala, de dezamagiri, de critica…

Ne trezim deseori ca ne criticam copilul. Ba pentru o nota mai putin buna, ba pentru ca nu si-a facut ordine in camera, ba pentru ca este lipsit de respect pentru alti copiii.

Insa este utila critca? Si cum putem critica copilul fara a-i ditruge increderea in sine?

Varsta ratiunii

In jurul varstei de 6 ani, copilul ajunge la ceea ce psihologii numesc: varsta ratiunii. La aceasta varsta, copilul incepe sa perceapa realitatea asa cum i-o zugravesc parntii si nu neaparat asa cum este ea. La aceasta varsta insa, copilul nu este capabil sa isi inteleaga propriile slabiciuni si limite. De aceea, nu trebuie sa il lasam sa creada ca tot ce face este bine si perfect.

Asadar, desi unii psihologii insista ca nu trebuie sa ne criticam copiii niciodata, ei bine – altii sunt de parere ca a evita sa ne criticam copiii este de fapt un deserviciu.

Asta pentru ca intr-o atmosfera de perfecta liniste, intr-o lume in care tot ce fac pare a fi perfect si nu merita nici o farama de critita – copilul incepe sa isi dezvolte convingerea ca e o fiinta exceptionala care se poate multumi cu valorarea sa.

Astfel, cu trecerea timpului – distanta dintre cee ce este El si ceea ce crede ca este se face tot mai mare, conducandu-l incet catre o criza interioara de identitate.

Criza interioara si imaginea falsa despre sine

Mai departe, pe firul psihologic, din criza interioara creata, copilul isi va canaliza toata energia pentru a-i convinge pe ceilalti de imaginea falsa pe care si-a creat-o.

Copilul trebuie crescut intr-o atmosfera realista pentru a-i putea cunoastre calitatile sau vulnerabilitatile – si pentru a sti cum sa se autodepaseasca.

De aceea, exact parintelor ii revine situatia ingrata de a-i prezenta realitatea asa cum este:

– Nota e buna insa nu deajuns de buna  – pentru ca te-ai pregatit la forte maxime.
– Modelul construit de tine ar fi putut fi mai frumos si mai complex daca ai fi tinut cont de sfaturile mele
– A fi generos cu alti copii nu inseamna sa donezi jucarii stricate care tie nu iti mai plac.
– E bine sa ai simtul umorului dar ai grija pentru ca altor copii s-ar putea sa nu le placa glumele tale si sa ii raneasca.

Critica trebuie sa fie constructiva

Dar, desigur  – pentru a ne putea ajuta copilul, trebuie sa stim cum anume sa il criticam.  De exemplu in loc de ai-i spune: te critic pentru ca ai notele astea … mult mai bine e ceva de genul: te critic pentru ca esti atat de important pentru noi (parintii) si pentru ca stim ca poti sa iei note mai bune daca ai fi serios si ai intelege ca timpul pe care il dedici acum scolii este foarte important pentru viitorul tau.

Deci, critica nu distruge un copil ci este indispensabila pentru educatia sa.

Asadar, da – critica contructiva este utila. Departe de a distruge un copil, critica este esentiala pentru dezvoltarea copilului. Iar daca ne criticam copilul  – in asa fel incat sa inteleaga ca o facem cu dragoste – acea critica il va ajuta sa isi descopere resorturi si calitati acoperite de umbra ne-increderii.

Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti.

Iata cateva fraze pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor, dar pe care le rostesc adesea, fara a se gandi prea mult la consecintele dezastruoase pe care le pot avea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *