Copilul tau nu e gresit

Copil gresit C
Dar grija ta de a repara un comportament care ti se pare gresit, desi la tine se vede absolut normala, la copil ajunge ca si cum tu vrei sa-l repari. Pentru ca el este gresit.
 
Ai observat cum ceea ce te îngrijorează la copil reprezintă și una din rănile tale cele mai adânci?  Orice vezi la copil si te îngrijorează este despre tine, nu despre el. Si pentru ca la tine doare te duci spre el cu incrancenare, cu o energie in care copilul nu simte nici empatie, nici acceptare. Cand copilul tau doarme prost, acolo e o  rană emoțională mai veche legată de somn. Ori cineva nu ne ducea la culcare în mod plăcut când erai mica, ori perioada aceea de dinainte de somn erai certata, ori plângeai singura sau iti era frica în patul tau si nu venea nimeni la tine. Când copilul mănâncă mult, acolo e  o rană legată de greutatea corporală. Probabil că ai fost grăsuta ca și copil și parintii te criticau pe tema asta.Sau prietenii râdeau de tine.  Când copilul mănâncă puțin, acolo este o  durere veche legată de amenințări, pedepse sau recompense legate de masa.
Cand copilul nu te asculta si asta te doare, acolo poate fi rana ta de a nu fi auzită. De a nu fi luata in seama nefiind importanta pentru părinții tai. De a nu conta ceea ce ai tu de zis ca oricum tu esti prea mica si nu stii.
Si pentru că rănile acestea sunt ale noastre, in  relația cu copilul, atunci când nu ne place un comportament si vrem neaparat să îl schimbăm la ei, vom merge spre ei incarcati cu emotii grele. Si copilul simte asta. Și o simte ca pe o povară care nu e a lui. Și, ce e mai dureros, el o simte ca și cum ceva e în neregulă cu el…Și atunci incep sa simtă ca nu merita iubirea noastra daca sunt asa defecti.
Incep sa simtă ca sunt neiubibili.
 
Inainte de a te duce spre copil sa-l repari, uita-te spre tine si vezi ce-ti spun emotiile astea grele. Ofera-ti tie acceptare inainte de a i-o putea oferi copilului tau. Imbratiseaza-te cu totul. Cu ceea ce iti place si cu ceea ce nu-ti place la tine. Si invata sa-ti fie drag de tine. Ca apoi sa poti sa-i oferi si copilului tau acceptarea ta. Si sa poti sa nu te mai doara atat acele comportamente care sunt exact butonase spre rănile tale.

Te-ar putea interesa si:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *