Copilul singur la parinti: crestere si educatie

C
Ai un singur copil? Sa iti traiasca si sa il cresti frumos!
Se spune de multe ori despre copiii care sunt singuri la parinti ca sunt egoisti, singuratici, rasfatati peste masura si convinsi ca doar lor li se cuvine totul. Dar acestea sunt doar idei preconcepute (inventate de cei cu mai multi copii). Familiile cu un singur copil au o cu totul alta dinamica fata de cele in care sunt mai multi copii. Exista si avantaje si dezavantaje in a avea un singur copil. Cum sa rasturnati situatia in favoarea dumneavoastra? Desprecopii.com va ofera cateva idei si solutii.

Cum se cresc copiii unici?

Se spune de multe ori despre copiii care sunt singuri la parinti ca-s egoisti, singuratici, rasfatati peste masura si convinsi ca doar lor li se cuvine totul. Dar acestea sunt doar idei preconcepute. Familiile cu un singur copil au o cu totul alta dinamica fata de cele in care sunt mai multi copii. Exista si avantaje si dezavantaje in a avea un singur copil. Cum sa rasturnati situatia in favoarea dumneavoastra?

Iesiti in lume si socializati cu alti copii

Copiii unici au nevoie sa interactioneze cu alti copii. Activitatile sociale ale unui copil unic e bine sa inceapa de la varste fragede – daca se poate chiar de la un an si jumatate. Ocaziile de socializare pot insemna: cresa, plimbarile in parc sau chiar intalnirile intre mamici cu copii de varste apropiate.

Aceste intalniri trebuie sa aiba loc atat in casa copilului unic, acolo unde va fi pus in situatia de a-si imparti jucariile si atentia parintilor dar si acasa la alti copii, unde, musafir fiind, va trebui sa joace dupa regulile altei case.

Desi la varste mici copiii nu se joaca unii cu ceilalti ci unii langa ceilalti, desi vi se va parea frustrant si intalnirile de joaca vor insemna la inceput mici partide de plans, paruieli , perseverati!. Pana la urma va intelege!

Invatati-va copilul sa se poarte

Copilul singur la parinti nu are ocazia sa experimenteze rivalitatea intre frati. Aceasta rivalitate intre frati este de fapt o ocazie de a invata sa te porti in relatiile cu ceilalti in viata de zi cu zi. Atunci cand pierzi un joc sau stai o tura, cand incerci sa intri intr-un grup nu faci decat sa inveti reguli sociale.

Pentru a ajuta copiii unici sa se descurce si in lipsa acestor repetitii regulate, parintii trebuie sa isi invete copiii sa imparta, sa faca mici compromisuri si sa-i respecte pe ceilalti. De asemenea parintii trebuie sa ii laude pe copiii unici atunci cand acestia se descurca bine in relatiile cu ceilalti si sa pedepseasca gesturile urate.

Taiati „cordonul ombilical”

Cultivati-i independenta copilului dumneavoastra. Copiii unici dezvolta o relatie foarte apropiata cu parintii lor, unii devin depedenti de parinti pentru sprijin moral dar si pentru teme si pentru amuzament. In mod inconstient, parintii sunt cei ce incurajeaza aceasta dependenta.

Dati-i copilului cateva responsabilitati. Copilul unic trebuie sa invete cum sa-si ocupe timpul si singur si cum sa se descurce si in timp ce parintele face altceva. Parintii nu exista doar pentru a-si amuza sau servi copiii.

Stabiliti limite clare

Copii unici au impresia ca si ei sunt adulti sau ca au un cuvant de spus in treburile familiei si putere egala cu mama si tata. Chiar daca in aunele familii parintii le dau copiilor voie sa participe la luarea deciziilor, sunt cazuri in care doar adultii trebuie sa hotarasca.

Expertii spun ca orice parinti, nu doar cei cu un singur copil, trebuie sa nu uite ca sunt un cuplu si ca au dreptul la intimitate si la cateva ore doar pentru sine. Desi avantajul unui copil unic este ca ii poti dedica mare parte din timpul liber, e bine sa afle si el ca Mami si Tati au si ei dreptul la propriile hobby-uri sau la cateva ore de odihna si relaxare, pur si simplu.

Nu presati copilul prea tare

Atunci cand aveti un singur copil este bine sa aveti si asteptari realiste. Copiii unici, petrecandu-si tot timpul printre adulti devotati doar lor, se maturizeaza ceva mai rapid, incep sa vorbeasca si obtin rezultate inca de la varste fragede. E dificil pentru parintii copilului unic sa se abtina de la a-l presa foarte tare.

Pe la 7-8 ani, unui copil unic i se poate parea ca altii de varsta lui sunt imaturi, pur si simplu pentru ca el deja stie o multime de lucruri in plus fata de cei ce acasa se joaca mai degraba cu fratii decat cu parintii. Dati-i voie copilului dumneavoastra sa se bucure de copilarie.

Nu-i cereti sa fie perfect. Pentru multi dintre copiii singuri la parinti, perfectionismul poate deveni o a doua natura. Ei simt nevoia sa-si multumeasca parintii si pentru ca se joaca si discuta in special cu adultii, isi asuma uneori standardele adultilor. Desi toti ne dorim ce e mai bine pentru copilul nostru, e bine sa nu-l transformati in ceea ce dumneavoastra nu ati putut fi. Este foarte important sa le explicati copiilor ce cresc singuri la parinti ca dragostea mamei si a tatlui nu sunt conditionate de rezultatele la scoala, chiar daca realizarile si notele bune vor fi intotdeauna recompensate si orice incercare a copilului va fi indelung aplaudata.

Nu-l rasfatati prea mult

Specialistii avertizeaza ca parintii copiilor unici au tendinta de a-si bombarda copiii cu daruri si de a le satisface orice dorinta. Astfel, ei cresc crezand ca intotdeauna vor obtine tot ceea ce vor. Nu e niciodata prea tarziu sa puneti piciorul in prag in privinta darurilor. Sigur, copilul va protesta dar limitand numarul cadourilor pe care i le oferiti copilului, le va aprecia cu adevarat.

Parintii trebuie sa inteleaga ca important pentru un copil nu este cat de multe cadouri primeste sau cate lucruri i se cumpara, ci timpul petrecut cu parintii. In copilaria mica, orice dorinta a copilului singur la parinti este satisfacuta imediat. Cei ce au frati trebuie sa-si astepte randul. Si aceasta este o lectie vitala: sa inveti sa astepti. Pentru a nu-i lasa copilului senzatia ca primeste orice isi doreste, parintii trebuie sa stabileasca limite si sa insiste ca regulile casei sa fie respectate. De asemenea, trebuie sa invete un lucru foarte important: Nimeni nu este fericit tot timpul. Oricat v-ati stradui, oricat ati investi, copilul dumneavoastra nu va fi mereu fericit. Daca ii satisfaceti copilului orice dorinta, pe termen lung vor capata mentalitatea: “faci ca mine sau deloc.” Acest “sau deloc” nu are cum sa-i faca fericiti.

Atentia totala de care se bucura un copil unic poate fi o forta pozitiva sau una negativa. Dar daca ii oferiti copilului dragoste neconditionata, daca nici nu-l presati foarte tare, nici nu-i faceti toate mofturile, chiar si un copil unic poate invata generozitatea si arta de a trai printre altii asemenea lui. Multi parinti de copii unici spun ca relatia pe care o au cu copilul lor este ca intre prieteni. Si aceasta prietenie, intretinuta de ambele parti, poate fi una dintre cele pe viata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *