Ce trebuie să știe un copil de 4 ani?

C

Indiciu: Nu are nimic de-a face cu socotitul sau scrierea numelui!

Recent, pe un formum de părinți, am citit ce scria o mamă îngrijorată că copilul ei de 4 ani și jumătate nu știe destule. !

Ce ar trebui să știe un copil de 4 ani?”, întreba ea. Majoritatea răspunsurilor nu doar că m-au întristat dar m-au și plictisit. O mamă a scris o listă cu tot ce știa fiul ei să facă. Să numere până la 100, planetele, cum să își scrie numele și prenumele și așa mai departe. Alții se lăudau cu cât de multe știu copiii lor, unii doar de 3 ani. Unii au postat URL-uri spre liste cu ce trebuie să știe copiii la fiecare vârstă. Puțini au spus că fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui și că nu trebuie ca mama să se îngrijoreze. M-a supărat mult să văd că aceste mame răspundeau unei mame îngrijorate adăugând griji îngrijorării ei, cu liste de lucruri pe care copiii lor le fac și al mamei nu. Suntem o cultură așa de competitivă că chiar și preșcolarii devin trofee și motive de fanfaronadă. Copiii nu ar trebui să fie o cursă, o întrecere.

” Ce trebuie să știe un copil de 4 ani?”

Iată lista mea despre ce ar trebui să știe un copil de 4 ani. 
Ar trebui să știe că este iubit total și necondiționat, tot timpul.

Ar trebui să știe că sunt în siguranță și cum să fie în siguranță în public, cu alții, în diferite situații.

Ar trebui să știe că trebuie să aibă încredere în instinctele lor și că nu trebuie niciodată să facă ceva ce nu li se pare corect, indiferent cine le cere asta.

Ar trebui să-și cunoască drepturile și faptul că familia îl susține.

Ar trebui să știe să râdă, să se prostească, să fie bun și să-și folosească imaginația.

Ar trebui să știe că e în regulă să picteze cerul portocaliu și pisica cu 6 picioare.

Ar trebui să își cunoască interesele și să fie încurajat să și le urmeze. Dacă nu le pasă despe cifre părinții trebuie să înțeleagă că le vor învăța accidental curând și trebuie să îi lase să se distreze cu rachete, desene, dinozauri sau cu joaca în noroi.

Ar trebui să știe că lumea este magică, la fel ca ei.

Ar trebui să știe că sunt minunați, strălucitori, creativi, miloși și uimitori.

Ar trebui să știe că e la fel de bine să petreci ziua afară făcând șiraguri din flori, plăcinte de noroi și case de zâne ca și a petrece ziua practicând fonetica. Pardon, mai bine decât asta.

Mai important este ceea ce trebuie să știe părinții.

Că fiecare copil învață să meargă, să vorbească, să citească și să facă exerciții de algebră în ritmul lui și că asta nu va avea nici o legătură cu cât de bine vor merge, vorbi, citi sau face algebră.

Că singurul mare predictor pentru performanțe academice mai mari este cititul pentru copil. Nu cărți luminoase, nu cărți de lucru, nu jucării prețioase de preșcolari, nu jucării cu luminițe sau computere ci mama și tata făcându-și timp în fiecare zi sau noapte (sau ambele) să stea și să citească copilului cărți minunate.

Că a fi cel mai deștept sau cel mai realizat copil din calsă nu a făcut niciodată un copil să fie și cel mai fericit. Suntem așa de prinși în încercarea de a oferi copiilor noștri ”avantaje” încât, de fapt, le oferim o viață la fel de plină de sarcini și de stresantă ca și a noastră. Unul din cele mai mari aventaje pe care pe putem da copiilor noștri este o copilărie simplă, liberă, fără griji.

Părinții trebuie să știe că copiii merită să fie înconjurați de cărți, natură, obiecte de desen, pictură și de libertatea de a le explora. Majoritatea dintre noi am putea scăpa de 90% din jucăriile copiilor și aceștia nici nu ar observa că lipsesc dar unele lucruri sunt importante – construirea de jucării precum LEGO și cuburile, jucăriile creative precum orice tipuri de materiale pentru artă, muzică, instrumentele (cele adevărate și multiculturale), hainele și cărțile, cărțile, cărțile (multe din cele putând fi cumprate ieftin).

Copiii au nevoie de libertatea de a explora cu ajutorul acestor lucruri – să se joace cu lopățica cu mazăre în scaunul înalt (supravegheat, bineînțeles), să fărâme pâinea și să facă mizerie, să vopsească și să se joace cu plastilină și sclipici pe masa din bucătărie în timp ce pregătim cina chiar dacă împrăștie de toate peste tot, să aibă un loc în curte unde e permis să scoată toată iarba și să facă o groapă cu noroi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.