Ce este astenia de primavara?

C

Astenia de primavara nu este o boala, ci un cumul de stari fiziologice, normale, care apar atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care au asociata o alta patologie, insa poate avea urmari dintre cele mai nefaste daca nu este tratata la timp, putand sa duca la depresie, sustin specialistii.

Andreea Nester, medic specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, a declarat ca astenia de primavara “nu este o boala, ci un cumul de stari fiziologice, normale”, care apar atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care au asociata o alta patologie.

“Este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea si corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor conditii de temperatura si de luminozitate”, a declarat dr. Andreea Nester.

Conform acesteia, simptomul cel mai des intalnit in cazul asteniei de primavara este oboseala, care nu se justifica, nu are niciun motiv obiectiv si, de multe ori, este asociata cu cefalee sau banala durere de cap.

“Se mai pot intalni stari de nervozitate, stari de iritabilitate, palpitatii, somn superficial neodihnitor. Pot sa apara si tulburari ale apetitului, cu lipsa totala a poftei de mancare, tulburari de memorie si de concentrare. Astenia de primavara se poate intalni la orice persoana, indiferent de varsta si de sex. Se pare, totusi, ca femeile sunt mai predispuse, 40% dintre acestea dezvoltand astenie primavara. De asemenea, o intalnim frecvent si la persoanele sedentare, dar si la acele persoane care desfasoara activitati solicitante, cu stres psihic si emotional mare.

In perioada primaverii pot exista variatii mari ale temperaturii, de 10 – 15 grade Celsius, chiar in cadrul aceleiasi zile. Alimentatia poate reprezenta, de asemenea, a alta cauza a aparitiei asteniei. Fiind foarte bogata in grasimi si carbohidrati, alimentatia pe care o avem iarna spoliaza rezervele de vitamine si de minerale ale organismului. Daca astenia este ignorata, iar simptomele ei se prelungesc si cresc in intensitate, putem vorbi despre o depresie. La randul ei, aceasta poate fi usoara, medie sau severa, atunci cand sunt prezente ganduri de suicid. Lucrurile devin, asadar, ceva mai complicate si necesita ajutor din partea unui specialist”, a declarat dr. Nester.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *