Cat de des facem baie bebelusului?

Baia zilnica a bebelusului C

Cat de des facem baie lui bebe? Trebuie in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelusului? Sunt dese aceste intrebari pe forumul Desprecopii. Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus.

Iata mai multe argumente despre cat de des ar trebui sa facem baita bebelusului.

E baita zilnica a bebelusului necesara?

Baia este un obicei sanatos, cu care suntem deprinsi inca din copilarie. Cu toate acestea, de prea putine ori ne intrebam cat de des este bine sa facem baie si daca nu cumva baile frecvente au si efecte daunatoare asupra sanatatii. Cel putin in ceea ce-i priveste pe bebelusi, specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice.

Pentru majoritatea mamicilor, baia de seara a bebelusului este un adevarat ritual menit nu doar sa asigure igiena acestuia, ci si sa faca trecerea de la zi la somnul de noapte, despre care se spune ca este mai linistit dupa o baita calda.

Riscuri sau beneficii ale baitei zilnice a bebelusului

Cat de benefic este in realitate acest obicei si care sunt riscurile pe care le prezinta baile dese si prelungite ale bebelusului?

Un studiu facut in Marea Britantie a relevat faptul ca 60% dintre bebelusi beneficiaza de baita de seara in fiecare seara, petrecand, in medie, aproximativ 15 minute in apa. Asadar, baita a devenit un fel de rutina, pe care mamicile o considera ceva foarte firesc. Exista insa specialisti care considera ca a imbaia bebelusii in fiecare seara este nu doar o pierdere de timp si un consum inutil de apa, ci si un obicei care poate afecta sanatatea micutilor. Se pare ca spalatul excesiv este una dintre cauzele ascunse ale eczemei, deoarece pielea devine foarte uscata si se irita foarte usor.

Daca in perioada interbelica eczema afecta circa 4% dintre bebelusi, astazi ea se intalneste la peste 25%, iar in cazul copiilor mai mari, unul din cinci sufera de eczema. Apa si sapunul, desi sunt necesare pentru mentinerea igienei, pot deveni nocive pentru piele, daca sunt folosite prea des.

Spalatul foarte des creste riscul de eczema pentru ca distruge anumite substante protectoare care se afla in stratul de suprafata al epidermei. In plus, creste si riscul alergiilor la diverse substante. Si acest lucru este cu atat mai valabil in cazul bebelusilor. De altfel, judecand obiectiv fenomenul, baia zilnica nu ar trebui sa fie considerata drept un obicei obligatoriu. De cele mai multe ori, bebelusii nu se murdaresc decat in jurul gurii si pe maini.

Prin urmare, o igiena potrivita a acestor parti ale corpului plus doua  trei baite pe saptamana ar trebui sa fie suficiente pentru a tine departe bacteriile. In plus, daca in familie exista predispozite catre eczema, febra fanului sau astm, este indicat ca in apa de baie sa se adauge ulei de baie si sa fie evitata folosirea sapunului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *