Botezul bebelusului

Botezul bebelusului B

Au trecut deja cateva saptamani de cand bebelusul tau a venit pe lume. Te-ai obisnuit cu viata de mamica si bebelusul tau creste vazand cu ochii, dar, in curand, el va trebui crestinat si prezentat tuturor rudelor si prietenilor. Daca te ia durerea de cap numai la gandul organizarii botezului si nu stii cum sa faci acest lucru, noi iti oferim un mic ghid.

Botezul este prima ceremonie importanta din viata bebelusului, si una dintre cele mai importante. Prin botez, bebelusul este crestinat, este primit in randul Bisericii, ii sunt iertate pacatele stramosesti de la Adam si Eva si primeste in el Duhul Sfant de la Dumnezeu. Voi, parintii bebelusului care urmeaza sa fie botezat, trebuie sa va ocupati pentru el de organizarea acestui eveniment. Daca mai aveti copilasi, atunci va fi mai simplu, pentru ca va veti aminti ce ati facut si la botezul celorlalti copii. Insa, daca sunteti pentru prima oara parinti, s-ar putea sa aveti nevoie de indrumare.

Alegerea nasilor de botez

In primul rand, trebuie sa alegi nasii de botez ai copilului tau. Nasii de botez vor fi persoane foarte importante in viata voastra, dar, mai ales, in viata bebelusului care va fi botezat. In trecut se obisnuia ca nasii de botez sa fie desemnati nasii de cununie ai parintilor sau, daca parintii nu sunt cununati, unul dintre nasii de botez ai parintilor.

In zilele noastre, nasii de botez sunt alesi dintre prietenii sau rudele apropiate ale parintilor. Atunci cand veti alege nasii de botez ai bebelusului vostru, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte.

Cei pe care ii aleg sunt persoane serioase, de incredere, pe care noi si copilul nostru sa ne putem baza in caz de nevoie? • Aceste persoane vor fi in preajma noastra si peste 10 ani? • Aceste persoane au calitatile necesare pentru a fi parintii spirituali ai bebelusului, pentru a-l indruma, a-l sfatui, a-l educa?

Daca sunteti hotarati in privinta alegerii voastre, trebuie sa vorbiti si cu viitorii nasi, sa le impartasiti dorinta voastra si sa ii intrebati daca accepta. In cazul in care nasii accepta, puteti sa incepeti, impreuna, sa organizati botezul.

 Alegerea locatiilor pentru botez

Nu uitati ca botezul are doua parti si este nevoie de doua locatii: prima locatie este biserica unde se va oficia botezul, iar cea de-a doua este restaurantul unde va avea loc petrecerea.

In ceea ce priveste biserica, este recomandat sa alegeti o biserica pe care o cunoasteti (eventual biserica unde v-ati cununat), care va place sau unde slujeste un preot de care va leaga o relatie spirituala deosebita. Alta varianta mai comoda este sa alegeti o biserica in apropierea locuintei sau in apropierea restaurantului unde va avea loc petrecerea. Dupa ce va hotarati asupra bisericii unde va fi crestinat bebelusul vostru, trebuie neaparat sa vorbiti din timp cu preotulde acolo. El va stabili data in functie de preferinta voastra si de programul lui, dar si in functie de anumite randuieli bisericesti (sunt zile in care nu se oficiaza botezul).

Pasul urmator este sa stabiliti restaurantul unde va avea loc petrecerea, sa rezervati data stabilita la biserica, sa stabiliti meniul si decoratiunile pentru petrecere. Nu uitati sa intrebati daca asigura o camera unde sa va puteti retrage cu bebelusul in timpul petrecerii.

Trusoul bebelusului pentru botez

Primul eveniment important din viata bebelusului tau presupune, pe langa nasi, biserica si petrecere, si un set de obiecte absolut necesare pentru ziua cea mare. Trusoul bebelusuluiinclude obiecte vestimentare, cosmetice si accesorii mai mult sau mai putin importante. Unele dintre obiectele care alcatuiesc trusoul bebelusului vor fi achizitionate de parinti, altele de nasi. Desigur, aceste „obligatii” reprezinta doar niste obiceiuri, iar parintii si nasii pot discuta aceste aspecte si pot alege ce anume va cumpara fiecare.

Parintii trebuie sa aiba pregatite urmatoarele: • Un rand de haine complet pentru bebelus – cu care va fi imbracat inainte de botez; • O foarfeca si o cutiuta – pentru momentul cand preotul va taia parul bebelusului.

Nasii trebuie sa aduca bebelusului urmatoarele: • Un rand de haine complet pentru bebelus – pentru a fi imbracat dupa botez, la biserica. • Lumanarea pentru botez. • Cruciulite sau altfel de cocarde pentru botez, pentru invitati – nasa le va pune la biserica. • Panza alba (3 metri, netivita, necusuta) – in care vor primi bebelusul dupa botez. • Panglica pentru infasat copilul – nici prea lunga (sa casatoreste tarziu), nici prea scurta (se casatoreste devreme). • Prosop alb si sapun – pentru preot, ca sa se spele inainte de a boteza copilul. • Vin si ulei – vinul pentru impartasanie, uleiul pentru mir. • Bomboane pentru a servi invitatii la biserica. • O icoana pe care preotul o va sfinti si nasii o vor darui bebelusului. • Nasii vor plati taxa de botez la biserica.

Baia de a doua zi

A doua zi dupa botez se obisnuieste ca nasii sa mearga la fin si sa il imbaieze. Este o baie ritualica, de „spalare a mirului”, la care, traditional, participa numai femeile: mama, moasa, nasa si alte membre ale familiei bebelusului. Acum, nasii vor aduce un alt rand de hainute bebelusului si un mic cadou. Parintii vor pregati toate cele necesare baitei (inclusiv cosmetice, cadita), dar si o mica masa pentru familie. Se obisnuieste ca in cadita de baie a bebelusului sa se puna urmatoarele obiecte: • Flori – sa fie bebelusul frumos; • Bani si bijuterii din aur – sa fie bogat; • Apa sfintita – sa fie curat; • Pietre – sa fie puternic si rezistent; • Grau – sa aiba masa imbelsugata; • Busuioc si uleiuri parfumate – sa miroasa frumos; • Ou – sa fie sanatos (oul trebuie sa ramana intreg in cadita); • Miere – sa fie dulce; • Lapte – sa fie proaspat; • Sare – sa fie placut ca sarea in bucate • Lipici – sa aiba „lipici” la oameni, sa fie sociabil; • Un fulg – sa fie usor ca fulgul.

Apa de la baie trebuie aruncata cu tot ce este in ea (mai putin bijuteriile si oul) la radacina unui pom fructifer, intr-un loc retras si curat, care nu este calcat de oameni des.

Dupa baie, nasa trebuie sa unga bebelusul cu mirul de la biserica si sa il descante cu o crenguta de busuioc, astfel: pe cap (sa fie inteligent), la ochi (sa vada numai lucruri frumoase), la urechi (sa auda numai invataminte bune si sa le asculte), la gurita (sa vorbeasca cuvinte intelepte), la manute (sa fie harnic), pe piept (sa aiba inima iubitoare) si la picioare (sa il duca oriunde vrea si sa il aduca mereu acasa, la cei dragi).

Acum parintii trebuie sa ii dea nasei un prosop si sapun – cu care se va spala si sterge nasa dupa baie. Urmeaza o mica masa festiva, in familie, dupa care tatal va conduce nasii acasa si le va oferi un mic cadou.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *