➜Coarnele (Cornus mas) sunt fructe sălbatice, mici, alungite, de culoare roşie, cu gust dulce-acrişor, acidulat.
➜Cresc toamna, în tufe, pe la marginea pădurilor, în zonele deluroase. Coarnele se coc în perioada august – octombrie şi sunt un adevărat depozit de vitamine.
➜Consumul lor regulat ne întăreşte organismul şi ne protejează de neplăcerile ‘’venite la pachet’’ odată cu anotimpul rece.
➜Coarnele – ce conţin
➜Cornele conţin mai multă vitamina C decât lămâia, vitamina P, calciu, fier, magneziu, acizi organici, zaharuri, taninuri, uleiuri esenţiale, apă (83 %).
➜Nu se consumă în cantităţi mari (creează acea senzaţie de ‘’gură pungă’’), deoarece excesul poate cauza balonare sau chiar greaţă.
➜Există multe indicaţii terapeutice pentru consumul de coarne:
➜Beneficii pentru sănătate
➜au proprietăţi astringentesi antimicrobiene, tratând dizenteria, diareea, enterocolita, uşurând simptomele în caz de intoxicaţie alimentară;
➜sunt recomandate, suplimentar, în tratarea paraziţilor intestinali;
➜ stimulatoare imunitare, făcând organismul mai rezistent în perioada rece;
➜Coarnele, stimulatoare imunitare
➜ îmbunătăţesc vederea, prin efectul de drenaj limfatic la nivelul capului şi prin îmbunătăţirea circulaţiei periferice;
➜au un efect tonic şi energetic general, fiind foarte utile în stările de oboseală cronică, pentru îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi abilităţii de concentrare;
➜ameliorează echilibrului glicemiei în sânge şi reglează senzaţia de foame, precum şi starea de slăbiciune indusă de hipoglicemie;
➜influenţează pozitiv toate glandele endocrine, îmbunătăţind starea generală a organismului;
➜îmbunătăţesc adaptarea la stres;
➜ previn formarea pietrelor la rinichi;
➜ accelerează procesele metabolice, fiind de ajutor în curele de slăbire;
➜ îmbunătăţesc folosirii mineralelor în organism;
➜cresc fertilitatea;
➜echilibrează tensiunea arterială la hipotensivi;
➜au efect energizant, de stimulare a poftei de mâncare şi de combatere a anorexiei sau lipsa poftei de mâncare;
➜prin conţinutul de pigmenţi vegetali antioxidanţi, coarnele previn bolile de inimă, dislipidemiile, diabetul zaharat tip II, degenerescenţa maculară a ochiului la vârstnici, păstrează vederea, au efect anti-îmbătrânire, îmbunătăţesc starea tenului;
➜au proprietăţi hemostatice, fiind utilizate pentru oprirea sângerărilor nazale, dispariţia sângerărilor de toate felurile;
➜au un efect benefic asupra bolii numite vitiligo (produsă datorită stagnării limfatice cerebrale şi afectării funcţiei hipofizare), datorită echilibrării circulaţiei sanguine şi drenajului limfatic, mai ales la nivelul capului;
➜ au efect febrifug, fiind benefice pentru a reduce febra şi frisoanele în caz de temperature înaltă a corpului.
➜Contraindicaţii
➜Cornele sunt contraindicate persoanelor cu insomnie şi celor care se confruntă cu aciditate la stomac.
Leave a Comment