Beneficiile coarnelor

Beneficiile coarnelor B
➜Coarnele (Cornus mas) sunt fructe sălbatice, mici, alungite, de culoare roşie, cu gust dulce-acrişor, acidulat.
 
➜Cresc toamna, în tufe, pe la marginea pădurilor, în zonele deluroase. Coarnele se coc în perioada august – octombrie şi sunt un adevărat depozit de vitamine.
 
➜Consumul lor regulat ne întăreşte organismul şi ne protejează de neplăcerile ‘’venite la pachet’’ odată cu anotimpul rece.
 
➜Coarnele – ce conţin
 
➜Cornele conţin mai multă vitamina C decât lămâia, vitamina P, calciu, fier, magneziu, acizi organici, zaharuri, taninuri, uleiuri esenţiale, apă (83 %).
 
➜Nu se consumă în cantităţi mari (creează acea senzaţie de ‘’gură pungă’’), deoarece excesul poate cauza balonare sau chiar greaţă.
 
➜Există multe indicaţii terapeutice pentru consumul de coarne:
 
➜Beneficii pentru sănătate
 
 ➜au proprietăţi astringentesi antimicrobiene, tratând dizenteria, diareea, enterocolita, uşurând simptomele în caz de intoxicaţie alimentară;
 
➜sunt recomandate, suplimentar, în tratarea paraziţilor intestinali;
 
➜ stimulatoare imunitare, făcând organismul mai rezistent în perioada rece;
 
➜Coarnele, stimulatoare imunitare
 
➜ îmbunătăţesc vederea, prin efectul de drenaj limfatic la nivelul capului şi prin îmbunătăţirea circulaţiei periferice;
 
➜au un efect tonic şi energetic general, fiind foarte utile în stările de oboseală cronică, pentru îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi abilităţii de concentrare;
 
➜ameliorează echilibrului glicemiei în sânge şi reglează senzaţia de foame, precum şi starea de slăbiciune indusă de hipoglicemie;
 
➜influenţează pozitiv toate glandele endocrine, îmbunătăţind starea generală a organismului;
 
➜îmbunătăţesc adaptarea la stres;
 
➜ previn formarea pietrelor la rinichi;
 
➜ accelerează procesele metabolice, fiind de ajutor în curele de slăbire;
 
➜ îmbunătăţesc folosirii mineralelor în organism;
 
➜cresc fertilitatea;
 
➜echilibrează tensiunea arterială la hipotensivi;
 
➜au efect energizant, de stimulare a poftei de mâncare şi de combatere a anorexiei sau lipsa poftei de mâncare;
 
➜prin conţinutul de pigmenţi vegetali antioxidanţi, coarnele previn bolile de inimă, dislipidemiile, diabetul zaharat tip II, degenerescenţa maculară a ochiului la vârstnici, păstrează vederea, au efect anti-îmbătrânire, îmbunătăţesc starea tenului;
 
➜au proprietăţi hemostatice, fiind utilizate pentru oprirea sângerărilor nazale, dispariţia sângerărilor de toate felurile;
 
 ➜au un efect benefic asupra bolii numite vitiligo (produsă datorită stagnării limfatice cerebrale şi afectării funcţiei hipofizare), datorită echilibrării circulaţiei sanguine şi drenajului limfatic, mai ales la nivelul capului;
 
➜ au efect febrifug, fiind benefice pentru a reduce febra şi frisoanele în caz de temperature înaltă a corpului.
 
➜Contraindicaţii
 
➜Cornele sunt contraindicate persoanelor cu insomnie şi celor care se confruntă cu aciditate la stomac.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *