7 medicamente interzise bebelusului

7

Febra bebelusului sau starile de voma ne alerteaza peste masura. Indicatiile soacrei, vecinei sau a unei prietene despre ce medicamente se administreaza bebelusului in asemenea cazuri, sunt deseori contrariante si nu tocmai potrivite. Atentie mare: doar de citiva ani a devenit cunoscut ca aspirina poate fi fatala bebelusilor. La fel ca si alte medicamente periculoase care, surprinzator, mai sunt inca administrate bebelusilor si copiilor in Romania.

Iata, Desprecopii.com va prezinta cele 7 medicamente care nu trebuie administrate niciodata bebelusilor si copiilor.

Cele 7 medicamente interzise bebelusilor

Atentie mare: doar de citiva ani a devenit cunoscut ca aspirina poate fi fatala bebelusilor. La fel ca si alte medicamente periculoase care, surprinzator, mai sunt inca administrate bebelusilor si copiilor in Romania. Iata, Desprecopii.com va prezinta cele 7 medicamente care nu trebuie administrate niciodata bebelusilor si copiilor.

 Aspirina 

 Medicamente impotriva vomei

 Medicamente pentru adulti

 Medicamente expirate (cititi intotdeauna pe cutie cand expira!)

 Doza dubla de acetaminofen

 Medicamente care se mesteca

Regula de baza: Orice medicament trebuie prescris de medicul pediatru

Bebelusii si copilasii pot avea mai usor decat adultii reactii adverse la medicamente de aceea nu sunt recomandate medicamentele fara reteta. De fapt, pana la 6 luni trebuie sa consultat pediatrul INTOTDEAUNA inainte de a administra orice medicament.
Iata mai jos pe larg, despre sapte medicamente care trebuie evitate:

Aspirina nu se da copilului

Nu-i da niciodata copilului tau aspirina sau orice medicament care contine aspirina. Aspirina poate duce la aparitia sindromului Reye – o boala rara dar care poate fi fatala.
Nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca medicamentele pe care le gasesti la farmacie fara reteta nu au aspirina, cateodata aspirina mai este denumita si „salicilat” sau „acid acetilsalicic”. Citeste cu atentie etichetele si daca nu esti sigura ca produsul este sigur pentru copil, intreaba doctorul sau farmacistul.

Medicamente impotriva vomei

Nu ii da copilasului tau medicamente impotriva vomei (cu reteta sau fara) decat daca pediatrul recomanda in mod expres.

Majoritatea reprizelor de voma sunt de scurta durata si bebelusii si copiii le tolereaza fara medicamente suplimentare, in plus medicamentele impotriva vomei pot da nastere la complicatii deci nu e recomandat sa ii dai copilasului ceva fara acordul pediatrului. Daca bebelusul vomita si se deshidrateaza contacteaza imediat doctorul. 

Medicamente pentru adulti

Este periculos sa administrezi bebelusului chiar si o doza mica dintr-un medicament pentru adulti. Nu ii da medicamentul daca pe eticheta nu este specificata doza potrivita pentru un copil.

Orice medicament prescris pentru altcineva sau pentru simptome diferite

Medicamentele cu reteta prescrise pentru altcineva (o ruda de exemplu) sau care trateaza o boala cu simptome diferite pot fi periculoase pentru copilasul tau sau sa nu aiba nici un efect. Administreaza-i doar medicamente prescrise pentru el si pentru simptomele lui specifice.

 

Medicamente expirate

Arunca medicamentele (cu reteta sau fara) imediat ce expira. Pot fi periculoase si sa nu aiba nici un efect dupa data de expirare. Medicamentele vechi nu le arunca in wc pentru ca pot contamina apa, pune-le intr-o punga sigilata si arunca-le in cosul de gunoi.

Atentie la medicamentele care contin acetaminofen – NU dati doza dubla

Sunt medicamente fara reteta si medicamente impotriva racelilor care contin acetaminofen (cum este paracetamolul) de aceea nu ii da copilasului o doza suplimentara. Daca nu esti sigura ce contine un anume medicament intreaba pediatrul sau farmacistul.

Dozele de acetaminofen si ibuprofen pentru copil recomandate in caz de febra. Acetaminofenul (paracetamolul) si ibuprofenul pentru copii exista in multe forme si concentratii. Un picurator plin cu lichid produs de un fabricant poate sa nu aiba aceeasi cantitate de medicament ca produsul altui fabricant. De asemenea, majoritatea medicilor stabilesc doza de medicament pe baza greutatii copilului, nu a varstei. Daca aveti intrebari despre dozare, contactati doctorul copilului sau un farmacist.

Iata cateva indrumari referitoare la administrarea de acetaminofen si ibuprofen pentru copii :

 Folositi intotdeauna pentru dozare un picurator sau dozator de uz medicinal.

 Nu dati niciodata ibuprofen unui copii mai mic de sase luni si nu-i tratati febra dandu-i alternativ cand acetaminofen, cand ibuprofen , decat daca medical copilului va indica sa procedati astfel.

Medicamente care se mesteca

Medicamentele care se mesteca sunt periculoase pentru copilasi. Daca bebelusul tau mananca deja mancare solida si vrei sa ii dai un medicament care se mesteca, intai fa-l bucatele si administreaza-l intr-o lingurita de mancare ca de exemplu in iaurt sau suc de mere. Fii atenta sa manance tot ce este in lingurita ca sa ia toata doza de medicament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *