Hrana caldă, un simbol al grijii pentru om

Mancare gatita H

Faptul ca avem parte de abundență alimentară ne poate duce la concluzia că așa arată normalitatea. Sociologii spun că persoanele cu vârsta sub 30 de ani din România nu pot să-și imagineze o alimentară goală, cu rafturi pline de cutii de creveți din Vietnam, realitate cu care noi am crescut. Nu putem concepe lipsa mâncării, deși chiar și la noi în țară există încă oameni care nu au ce mânca, nu pentru că n-au CE, ci pentru că n-au CU CE. 

Normalitatea, când vine vorba de protecție socială, înseamnă mai nou o masă caldă oferită/asigurată zilnic, fie că e vorba de angajați, elevi, oamenii săraci sau cei din azile, spitale, internate. Această noțiune de „masă caldă” mi-a stârnit mirarea și interesul. La prima vedere ești tentat să crezi că esențial este termenul „masă”, când pentru mine intrigant este cuvântul „caldă”.

Din punct de vedere nutritiv paradoxul este că produsele reci (tip mezeluri/brânzeturi) și cele deshidratate (tip biscuiți, lapte praf, fructe oleaginoase) sunt mai hrănitoare. Atunci de ce hrană caldă, mai greu de preparat, de transportat și de păstrat? De ce să fie preferată tocănița și sarmalele când vine vorba de grija față de om, când mai eficient și mai practic ar fi să-i oferi alune, cașcaval și ciocolată?

Răspunsul e simplu și ține de simbol, de metaforă: mâncarea gătită presupune prezența factorului uman, are ca ingredient secret iubirea, grija. Mâncarea „caldă” e așa din cauza energiei pozitive cu care se încarcă prin gătit, din cauza timpului pe care gospodina/bucătăreasa îl investește în prepararea hranei. Spre deosebire de ea, mâncarea „rece” este plină de nutrienți dar goală de emoție, un produs al industriei alimentare ce poate fi păstrat multă vreme pe raft. Deci nu întâmplător ne vom simți cu toții satisfăcuți și hrăniți atunci când vom primi mâncare caldă- pentru că numai iubirea și grija sunt calde cu adevărat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *