14 moduri prin care poti ajuta copilul la scoala

1

Ca parinte, tu esti primul si cel mai important profesorul al copilului. Atunci cand parintii si familia sunt implicati in viata scolara a copilului, acesta invata mai bine si gaseste in a merge la scoala o placere.

De fapt, multe studii arata ca ceea ce face familia este mai important pentru succesul scolar al copilului decat situatia financiara a  familiei sau educatia parintilor.

Exista mai multe moduri prin care parintii pot sprijini educatia scolara a copilului acasa, si pe tot parcursul anului scolar. Iata cateva idei prin care poti incepe.

Dezvolta un parteneriat cu profesorii copilului tau si personalul scolii

1. Fa cunostinta cu profesorii/invatorul copilului. 
De indata ce incepe anul scolar incearca sa gasesti o modalitate de a te intalni cu invatatorul copilului. Spune-i ca doresti sa-ti ajuti copilul sa invete iar ori decate ori va aparea vreo problema in dezvoltarea lui, sa te contacteze.

2. Afla personalul scolii
Exista multi oameni la scoala copilului tau care sunt acolo pentru a-l ajuta sa invete, sa creasca social si emotional, si sa se descurce in mediul scolar. Afla responsabilitatile profesorilor, administratorilor, si personalului.

3. Paricipa la sedintele cu parintii si tine legatura cu parintii colegilor lui

Sprijina-ti copilul din punct de vedere academic

4. Intereseaza-te cum se descurca la scoala
Intreaba profesorii cum se descurca la ore comparativ cu alti copii. Daca copilul tau nu tine pasul, mai ales cand vine vorba de lectura, intreaba ce poti face tu sau scoala pentru a-l ajuta. Este important sa se actioneze inainte ca copilul sa ramana prea mult in urma.

5. Ofera-i meditatii suplimentare daca este necesar
Daca are probleme cu invatarea, cateva ore de meditatii il pot ajuta semnificativ.

6. Asigura-te ca isi face temele
Lasa-ti copilul sa stie ca pentru tine educatia este importanta si ca temele trebuie sa fie facute in fiecare zi. Amenajeaza-i un spatiu prietenos pentru teme, creaza-i o atmosfera fara prea mult zgomot si stabiliti impreuna un program al temelor.

7. Ajuta-l la teme
Din cand in cand il poti ajuta la teme. De asemenea ajuta-ti copilul sa se pregateasca pentru teste. Insa, nu faceti din asta un obicei; el trebuie sa invete sa gandeasca singur si sa isi asume propriile greseli.

Informeaza-te

8. Pune intrebari. 
Daca te preocupa ceva cu privire la invatarea sau comportamentul copilului tau, intreaba profesorul sau invatatorul cu privire la aceasta si cere-le sfatul.

Sprijina invatarea copilului acasa

9. Demonstreaza o atitudine pozitiva cu privire la educatia copilului tau.
Ceea ce spui si faci in viata de zi cu zi il poate ajuta sa-si dezvolte atitudini pozitive fata de scoala si  invatare. In felul acesta isi va construi increderea in el insusi.
Arata-i copilului tau ca educatia are valoare si ofera-i modele puternice; vor contribui foarte mult la succesul lui in scoala.

10. Nu il lasa sa petreaca prea mult timp in fata televizorului, pe jocurile video sau pe internet.
Majoritatea copiilor din ziua de azi petrec mult mai mult timp cu aceste activitati decat in efectuarea temelor sau rezolvarea altor activitati extrascolare.

11. Incurajeaza-ti copilul sa citeasca
Este cel mai important lucru pe care le poti face pentru educatia lui. Importanta lecturii pur si simplu nu poate fi supraevaluata. Cititul este cheia invatarii continue.

12. Incurajeaza-ti copilul sa foloseasca biblioteca
Bibliotecile ofera, de asemenea, un loc linistit pentru efectuarea temelor si sunt de multe ori sunt deschise pana seara.

13. Incurajeaza-ti copilul sa fie responsabil si sa lucreze in mod independent.
Asumarea responsabilitatii si a lucrului in mod independent, sunt calitati importante pentru succesul scolar.

14. Incurajeaza invatare activa
Copiii au nevoie de invatare activa, precum si invatarea linistita. Invatare activa implica punerea intrebarilor si  raspunsurile acestora,  rezolvarea problemelor si explorarea  intereselor.
Invatarea activa, de asemenea, poate avea loc atunci cand copilul joaca de sport, isi petrece timpul cu prietenii, practica un sport, canta la un instrument muzical sau viziteaza muzee si librarii.
Pentru a promova invatarea activa, asculta-i ideile si actioneaza.

Este demonstrat stiintific faptul ca un copil are mai mult succes la scoala daca parintii se implica activ in buna desfasurare a vietii lor scolare. Nu pune accent doar pe dezvoltarea academica ci sprijina la fel de mult si dezvoltarea sa morala, emotionala, sociala, artistica si fizica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *